Με επίκεντρο το άρθρο 16 ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

0

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή, με το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να βρίσκεται στο επίκεντρο, η συζήτηση επί των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, οι εισηγητές των δύο κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναμένεται να αναπτύξουν τις προτάσεις τους, ενώ θα συγκροτηθεί η επιτροπή αναθεώρησης, κατά αναλογία των κομματικών δυνάμεων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η αναθεώρησή του βρίσκει αντίθετους τόσο τους φοιτητές όσο και τους πανεπιστημιακούς, καθώς επίσης και τα κόμματα της Αριστεράς.

Η κυβέρνηση προτείνει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει η δυνατότητα αυτή να οριοθετηθεί συστηματικά με βάση μια σειρά αυστηρών εγγυήσεων αντίστοιχων προς τις εγγυήσεις των κρατικών ΑΕΙ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, ακόμη, να υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα μπορούν να λάβουν αποκλειστικά τη μορφή των μη κερδοσκοπικών φορέων, ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος στον μη κρατικό εκπαιδευτικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι στη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή και στην ψήφιση των αναθεωρούμενων άρθρων θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης και έτσι είναι βέβαιο ότι για την αναθεώρηση του άρθρου 16 θα απαιτηθούν 180 ψήφοι.