Με ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών αίρεται η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων

0

Με τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, και Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, αίρεται η δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η σχετική απαγόρευση θα ισχύει μόνο για μία μέρα πριν τις εκλογές και έως την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας.

Η τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις δασικές εκτάσεις, ψηφίστηκε το Σάββατο σε νόμο με τίτλο ‘’Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις’. Με την συγκεκριμένη διάταξη, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και έως την 19η ώρα της ημέρας ψηφοφορίας, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και από πολιτικά κόμματα και υποψηφίους.

Με τη νέα ρύθμιση καταργείται η δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων του Ν. 3603/2007, που ίσχυε για τις βουλευτικές εκλογές. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η απαγόρευση αυτή είχε δικαίως κατακριθεί ως απολύτως αναποτελεσματική, διότι η τήρησή της ήταν αδύνατον να διασφαλιστεί, αλλά και ως πηγή κάθε είδους διαστρεβλώσεων και ανεξέλεγκτων φημών τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, είχε προηγηθεί με τον Ν. 4255/2014 η άρση της απαγόρευσης για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όπως απέδειξε η εμπειρία των δύο αυτών πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά χαιρετίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου ως μια αναγκαία και εξυγιαντική παρέμβαση, που θεράπευσε παθογένειες του παρελθόντος. Γι αυτό το λόγο, η μονοήμερη απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πρέπει να εφαρμόζεται και στις βουλευτικές εκλογές.

Η ψήφιση της τροπολογίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και μάλιστα σε νομοσχέδιο άσχετο με το περιεχόμενό της, αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο εκλογών, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στην τρίτη ψηφοφορία, παραμένει ως ισχυρό ενδεχόμενο.
 

Σχόλια