Μείωσε τις ποινές των Ι. Κεφαλογιάννη και Α. Σπανουδάκη ο Άρειος Πάγος

0

Εν μέρει δεκτές έγιναν από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης που είχαν υποβάλει ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Α. Σπανουδάκης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης, με την οποία είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε φυλάκιση 5 και 3 μηνών, κατά συγχώνευση, με τριετή αναστολή.
Ο πρώην βουλευτής είχε καταδικαστεί για άσκηση πιέσεων σε αστυνομικούς, προκειμένου να καταθέσουν ευνοϊκά για κατηγορούμενο που εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Το ανώτατο δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ.154/2010 απόφασή του, απέρριψε τις αιτήσεις των δύο προσφευγόντων ως προς το σκέλος που αφορά στο αδίκημα της πρόκλησης για εκτέλεση πλημμελήματος (ψευδορκίας). Για αυτή την πράξη είχε επιβληθεί στον Ι. Κεφαλογιάννη ποινή φυλάκισης 4 μηνών, ενώ για το αδίκημα της απλής συνδρομής στην πρόκληση πλημμελήματος ο Α. Σπανουδάκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 μηνών. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς το συγκεκριμένο σκέλος των κατηγοριών, με αποτέλεσμα για να παραμένει η ποινή ως είχε.
Όσον αφορά, όμως, στο αδίκημα της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία, ο Α.Π. αναίρεσε την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης και αθώωσε τους δύο αιτούντες, κρίνοντας ότι, αφενός, δεν μπορούν να συρρέουν και τα δύο εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν και, αφετέρου, ότι είναι ατιμώρητες οι προπαρασκευαστικές πράξεις.
Έτσι, οι ποινές των δύο καταδικασθέντων μειώθηκαν κατά ένα μήνα.

Σχόλια