Μείωση της ποινής του πλοιάρχου του «Εξπρές Σάμινα» πρότεινε ο αντεισαγγελέας Α.Π., Αθ. Κονταξή

0

Την αφαίρεση μίας κατηγορίας αδικημάτων σε βάρος του πλοιάρχου του «Εξπρές Σάμινα», Β. Γιαννακή, και συνεπώς τη μείωση της ποινής του, πρότεινε χθες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Αθ. Κονταξής.
Για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 ανοιχτά της Πάρου καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής σε κάθειρξη 12 ετών, ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και δέκα μηνών, ο πρώτος μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7,5 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση πέντε ετών (εξαγοράσιμη) και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Minoan Flying Dolphins) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2,5 ετών ο καθένας (εξαγοράσιμη ποινή).
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε παραπέμψει ως γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα να κριθεί αν για τον Β. Γιαννακή υπάρχει πραγματική συρροή εγκλημάτων, όπως είχε δεχθεί το Εφετείο, ή «φαινομενική συρροή», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, με αποτέλεσμα τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια να απορροφώνται από το βασικό έγκλημα της διατάραξης της ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο. Ο κ. Κονταξής δέχθηκε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της διατάραξης τη ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας και ζήτησε να αφαιρεθεί από τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σάμινα» η κατηγορία για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια