Μελέτη για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο

0

Μελέτη για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Συνηγόρων. Την αποτίμησή του για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο της περιόδου Σεπτεμβρίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2017, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Συνηγόρων (International Ombudsman Institute – IOI) στο οποίο συμμετέχει ως περιφερειακός διευθυντής.

Ο Ανδρέας Ποττάκης ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για την πρόοδο της έκθεσης για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων, που έχει αναλάβει συντονιστική ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι Συνήγοροι της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Χώρας των Βάσκων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν το πρόγραμμα συνεργασίας των γραφείων των Ευρωπαίων Συνηγόρων καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το διεθνές δίκτυο. Η συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Συνηγόρων, η οποία είχε θέμα τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη σε μια ανοιχτή και συμμετοχική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση για την επέτειο 40 ετών από την ίδρυση της Ένωσης και 20 ετών από τη σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη του Βελγίου.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Ανδρέας Ποττάκης επικεντρώθηκε σε θέματα διαφάνειας και πρόσβασης στην πληροφορία τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Συνήγορος του Πολίτη στο ζήτημα της πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά
έγγραφα. Η επόμενη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΙΟΙ θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2019, με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη.