Μετανάστες και πρόσφυγες παγιδεύονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

0

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι ρίχνει το βάρος της στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και όχι στην αντιμετώπιση της ποινικοποίησης των προσφύγων και στη δημιουργία δομών υποδοχής.

Η έντονη ανησυχία είναι αποτέλεσμα διερευνητικής αποστολής μελών των οργανώσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κέντρα κράτησης καθώς και συζητήσεις με εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως βία και κακομεταχείριση από όργανα του Λιμενικού Σώματος (ακόμα και σε έγκυες γυναίκες και παιδιά), κλοπές προσωπικών αντικειμένων (κοσμήματα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα), ρίψη εγγράφων ταυτοποίησης στο νερό. «Συχνά ρίχνουν με τη βία και τους πρόσφυγες στη θάλασσα προς τα τουρκικά παράλια».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ σημειώνει ότι στην Ελλάδα «αφθονούν μαρτυρίες θυμάτων επαναπροωθήσεων που γίνονται από την ελληνική Ακτοφυλακή». «Άνθρωποι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, παγιδεύονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Τέλος, επικρίνοντας τη λογική της Frontex, τονίζουν ότι η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων δεν σώζει ζωές, αντίθετα οδηγεί στην παραβίαση βασικών δικαιωμάτων –αν όχι στον θάνατο– ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Σχόλια