Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

0

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που διαπίστωσε από κοντά κατά τις πρώτες επισκέψεις του σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας –αυτό του υπερπληθυσμού– θα επιχειρήσει να λύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.
«Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας την καθιέρωση της προσφοράς κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.
Ο υπουργός, μετά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκε το Σάββατο στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Συνομίλησε με κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ενημερώθηκε από τον διευθυντή, Κώστα Κουβράκη, ο οποίος του επισήμανε ότι, λόγω του υπερπληθυσμού, σε καθένα από τα –σχεδιασμένα για τέσσερα άτομα– κελιά των φυλακών στοιβάζονται δέκα κρατούμενοι. «Δυστυχώς, το δικαστικό σύστημα της χώρας μας παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης», παρατήρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΘ είχε στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσει για τα προβλήματά του με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Δημήτραινα. Ο κ. Καστανίδης επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναφέρει το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, «αλλά όχι με τους όρους του παρελθόντος», ενώ συμφώνησε με τη θέση του ΔΣΘ ότι ο καταλληλότερος χώρος ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης είναι αυτός στο λιμάνι.
Επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα πραγματοποίησε το Σάββατο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρέθηκε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις συνθήκες που προσβάλλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες. Θα ανοίξουμε τα σωφρονιστικά καταστήματά μας και σε κοινωνικό έλεγχο», ήταν η δήλωσή του αμέσως μετά την επίσκεψη.

Σχόλια