Μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών από τον υπ. Δικαιοσύνης

0

Η λήψη σειράς μέτρων με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών, ώστε η φυλακή να παραμείνει ως ποινή μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες εξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Καστανίδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι θα εντάξει στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στην ποινική δίκη διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή απλά και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, ενώ αντίθετα καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν. Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, δεν θα φυλακίζονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, ενώ πλέον και οι ποινές από δύο έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές. Σήμερα, το μέτρο αυτό ισχύει για φυλάκιση έως και δύο χρόνια. Επίσης, τα όρια της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές αναδιαρθρώνονται. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δράστη και έτσι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ανά ημέρα θα είναι από πέντε έως εκατό ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι από δέκα έως εξήντα ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη και για δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ποσού της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, η οποία θα γίνεται απευθείας στο δικαστήριο και η εξόφληση θα ολοκληρώνεται εντός δύο έως τριών ετών. Για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τμηματικά το ποσό της μετατροπής, θα παρέχεται η δυνατότητα της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής. Η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής θα παρέχεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών αν δεν έχουν καταδικαστεί παλιότερα σε ποινή πάνω από ένα έτος. Για τους καταδικασθέντες που έχουν συμπληρώσει τα 75 έτη, θα παρέχεται δυνατότητα κατ΄οίκον έκτισης της ποινής, πρόβλεψη που έως σήμερα ισχύει μόνο για όσους έχουν καταδικασθεί για οφειλές προς το Δημόσιο. Παράλληλα, ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής στις φυλακές (μία ημέρα παραμονής ισούται με δύο ημέρες) επεκτείνεται και για τους καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, τυφλούς, αναπήρους άνω του 80% κλπ. Ο ευεργετικός υπολογισμός, ωστόσο, αφορά όσους εργάζονται εντός των καταστημάτων κράτησης. Η δέσμη των νέων μέτρων θα εφαρμοστεί και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους.
Το υπουργείο εκτιμά ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα απολυθούν από τα καταστήματα κράτησης περισσότερα από 1.300 άτομα.

Σχόλια