Μη σύννομο το πόρισμα Ζορμπά

0

Λάθη στους χειρισμούς του επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος, Γιώργου Ζορμπά διαπίστωσε στη γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς αναφορικά με την υπόθεση των ομολόγων.

Ο ανώτατος δικαστικός τόνισε ότι οι ενέργειές του Γιώργου Ζορμπά δεν ήταν σύννομες καθώς δε συγκάλεσε την Ολομέλεια για να την ενημερώσει για το πόρισμά του.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει ότι η Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή όπως η αντίστοιχη για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά μια απλή διοικητική επιτροπή.
«Η έκθεση Ζορμπά συντάχθηκε ακύρως και δεν μπορεί να ισχύει ως πόρισμα. Είναι ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο» αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γ.Σανιδά.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σανιδά η έρευνα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος έπρεπε να σταματήσει όταν ανέλαβε ο ειδικός εφέτης ανακριτής και να λειτουργήσει επικουρικά.
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα διαπάλης του κ. Κολιοκώστα και του προέδρου της Αρχής, όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, αλλά το θέμα που τίθεται είναι αν τηρήθηκαν από τον πρόεδρο της Αρχής η νομιμότητα ή όχι.
» Είναι προφανές ότι ο κ. Κολιοκώστας ενήργησε κατά πάντα συννόμως, αντιθέτως οι ενέργειες του προέδρου της Αρχής είναι πολλαπλώς μη σύννομες. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί οποιοσδήποτε στη συγκεκριμένη και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Κατά την εγκύκλιο με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2007, οι εισαγγελικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοδεύουν την έκθεση του Γ.Ζορμπά.
Η έρευνα των στοιχείων που συνοδεύουν την έκθεση Ζορμπά ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ι. Σακελάκκο ο οποίος θα κρίνει αν θα διαταχθεί συμπληρωματική δίωξη και ειδικά για το αδίκημα της δωροδοκίας ή αυτά θα τεθούν στο αρχείο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αρνήθηκε να τοποθετηθεί στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων λέγοντας: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν λαμβάνει θέση σε υποθέσεις που απασχολούν αποκλειστικά το έργο-λειτούργημα της Δικαιοσύνης».

Σχόλια