Μόνη της από σήμερα… η φέτα

0

Από σήμερα μόνο η ελληνική φέτα θα μπορεί να φέρει νόμιμα την ονομασία φέτα και να διατίθεται προς πώληση στα σούπερ μάρκετ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη δικαίωση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όλες οι χώρες που προωθούσαν -ως φέτα- δικά τους λευκά τυριά είναι υποχρεωμένες να τα αποσύρουν, καθώς έληξε, χθες, η μεταβατική περίοδος.

Πάντως, Δανοί, Γάλλοι και Γερμανοί δε θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα, αφού πρόκειται για μια «χρυσή» αγορά και θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της ελληνικής φέτας.

Ήδη οι Γάλλοι με νέα προσφυγή ζητούν να επιμηκυνθεί η μεταβατική περίοδος, ενώ, αρκετές εταιρείες αναμένεται να μετέλθουν διάφορους πλάγιους τρόπους για να παραπλανήσουν τους ελέγχους.

Κάθε χρόνο σχεδόν το 30% της εγχώριας παραγωγής φέτας πωλείται σε ξένες αγορές. Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα θα ανέλθει φέτος στους 100.000 τόνους, με τζίρο μεγαλύτερο από τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Η παγκόσμια ζήτηση της φέτας και του λευκού τυριού που ως τώρα πουλιόταν ως φέτα αγγίζει τους 600.000 τόνους.

Επίσημα πλέον, φέτα είναι το τυρί που φτιάχνεται μόνο από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Ήδη, ξένες επιχειρήσεις συνεργάζονται με ελληνικές, ώστε να παράγουν στη χώρα μας τη φέτα για να τη διακινήσουν νομότυπα στο εξωτερικό.

Σχόλια