ΜονΠρ Αθηνών: Αντισυνταγματικό το μέτρο της διαθεσιμότητας

0

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο της διαθεσιμότητας, εκδικάζοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συμβασιούχου υπαλλήλου του δήμου Αιγάλεω, η οποία τέθηκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας βάσει του Ν. 4093/2012. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, με την απόφασή του, διέταξε την επαναπρόσληψη της συμβασιούχου και την καταβολή του συνολικού ποσού του μισθού της μέχρι την εκδίκαση της αγωγής και την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Επίσης, με την απόφαση προβλέπεται ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας επιβάλλεται χωρίς να συνεκτιμηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και χωρίς να έχει υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των υπαλλήλων που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με το συγκεκριμένο μέτρο επέρχεται δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η οποία μάλιστα έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων περικοπών στις αποδοχές τους.

Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών θέτει δε, ευθέως και θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αξιοκρατίας (άρθρ. 103 παρ. 7 Σ.). Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη που εκδίδεται από δικαστήριο των Αθηνών για το ζήτημα της διαθεσιμότητας.

Σχόλια