Μπαράζ ενστάσεων από την Μάριον Τρου του Μουσείου Γκετί

0

Η πρώην έφορος του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου δεν παρίσταται στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με την «αρπαγή» του περίφημου μακεδονικού στεφανιού του 4ου αιώνα μ.Χ.

Την ίδια ώρα υποβάλλει ενστάσεις περί παραγραφής του αδικήματος μέσω του Έλληνα δικηγόρου, ο οποίος την εκπροσωπεί στα ελληνικά δικαστήρια.

Η πρώην έφορος του διάσημου μουσείου, Μάριον Τρου, η οποία είναι υπόδικη και στην Ιταλία για συναφή υπόθεση, εμφανίστηκε ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών και υποστήριξε ότι τήρησε τους κανόνες του Μουσείου Γκετί σχετικά με την αγορά αρχαίων αντικειμένων και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις αποδιδόμενες σ αυτήν κακουργηματικές πράξεις.

Μετά την απολογία της ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν να την αφήσουν ελεύθερη με καταβολή χρηματικής εγγύησης 15.000 ευρώ.

Με την έναρξη της δίκης ο συνήγορος της κ. Τρου υποστήριξε πως επειδή το αδίκημα φέρεται να έχει τελεστεί στο Μαλιμπού των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και η έδρα του μουσείου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο είναι πλημμεληματικής μορφής και είναι παραγεγραμμένο. Παρουσίασε μάλιστα σχετικό έγγραφο του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί επί της ενστάσεως την ερχόμενη Τρίτη.

Η υπεξαίρεση του χρυσού στεφανιού φέρεται να είχε γίνει το διάστημα Φεβρουάριος 92-Αύγουστος 93 και το εύρημα επιστράφηκε τελικά στην Ελλάδα στις αρχές του 2007.

Σχόλια