Να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης των τριών ανηλίκων για την υπόθεση του 11χρονου Άλεξ πρότεινε ο αντεισαγγελέας Α.Π., Α. Κατσιρώδης

0

Την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο οι τρεις ανήλικοι ελληνικής καταγωγής στους οποίους είχαν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα για την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια, πρότεινε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Α. Κατσιρώδης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης ως απαράδεκτης, με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο ένδικο μέσο δεν προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όπως είπε, τα αναμορφωτικά μέτρα έχουν διοικητικό χαρακτήρα και δεν προσβάλλονται ούτε με έφεση ούτε με αναίρεση. Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί νομικές απόψεις ότι κατά τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί στην Ελλάδα από το 1992 και προβλέπει δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης.
Οι τρεις ανήλικοι είχαν υποστηρίξει στην αίτησή τους ότι η απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκαν έπασχε από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ειδικότερα, στους δύο από τους τρεις είχε επιβληθεί το μέτρο του εγκλεισμού στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ για τον τρίτο είχε ανατεθεί η επιμέλειά του στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας, σε συνδυασμό με αναμορφωτικά μέτρα. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους τρεις αλλοδαπούς ανήλικους που καταδικάστηκαν για την ίδια υπόθεση και οι οποίοι δεν προσέφυγαν, όμως, στον Άρειο Πάγο.

Σχόλια