Να επιτραπεί η πρόσβαση στους Λόφους Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών κατά τις νυχτερινές ώρες προτάθηκε στο ΣτΕ

0

Υπέρ της περίφραξης των λόφων του Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών αλλά κατά της απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτούς τις νυχτερινές ώρες τάχθηκε ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Μαντζουράνης στην εισήγησή του προς το Ε΄ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Αφορμή για την εξέταση του θέματος από το ΣτΕ αποτέλεσε η αίτηση 12 Αθηναίων που ζητούν να ακυρωθεί η από 5.2.2008 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία ο χώρος των τριών λόφων χαρακτηρίστηκε οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, αποφασίστηκε η περίφραξή του, η δημιουργία πυλών, η φύλαξή του καθ’ όλο το 24ωρο και η απαγόρευση εισόδου το βράδυ, εκτός από ορισμένες μόνο ώρες κατόπιν αδείας.
Ο κ. Μαντζουράνης υποστήριξε ότι η περίφραξη που προβλέφθηκε το 2001 με υπουργική απόφαση είναι νόμιμη, καθώς αποσκοπεί στην προστασία των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου, αλλά πρότεινε να κριθεί παράνομη η απαγόρευση εισόδου επισκεπτών τις νυχτερινές ώρες, καθώς προσκρούει στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, ο σύμβουλος Επικρατείας επισήμανε ότι δεν εξετάστηκαν εναλλακτικά, ηπιότερα μέτρα, προτού απαγορευθεί η είσοδος, όπως θα ήταν για παράδειγμα η ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης ή η απαγόρευση πρόσβασης μόνο στα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με επαρκή φύλαξη και περιπολίες.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια