Να σταματήσει η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» ζητούν HRW και Διεθνής Αμνηστία

0

Για διακρίσεις και παραβίαση των διεθνών κανόνων κάνει λόγο η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, η οποία με χθεσινό δελτίο τύπου κάλεσε την ελληνική αστυνομία να σταματήσει τις επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας και τους μαζικούς ελέγχους σε ύποπτους παράνομους μετανάστες. Από τις 4 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα πάνω από 6.000 αλλοδαποί, ενώ έχουν συλληφθεί περίπου 1.500 παράνομοι μετανάστες με σκοπό την επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τους μεταναστευτικούς της νόμους, και με δίκαιη διαδικασία να απελαύνει όσους δεν έχουν νόμιμο έρεισμα παραμονής στην χώρα. Όμως, δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν εγκληματίες ή να εικάζει ότι είναι παράνομοι μετανάστες μόνο από το χρώμα τους ή την εθνικότητά τους», σχολίασε ο ερευνητής της HRW, Benjamin Ward. Η οργάνωση επεσήμανε ότι η εξουσία της ελληνικής αστυνομίας να σταματά και να ανακρίνει προϋποθέτει ότι ο έλεγχος γίνεται για ένα συγκεκριμένο λόγο και όχι απλώς και μόνο λόγω εμφάνισης που μαρτυρά διαφορετική εθνική καταγωγή. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην επαναπροωθεί πρόσφυγες στις χώρες τους, εφόσον η επαναπροώθηση συναρτάται με βάσιμο κίνδυνο για την ζωή και προσωπική τους ασφάλεια.

«Η ελληνική αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει από την βία όλους τους αλλοδαπούς, όπως και όλους τους Έλληνες. Οι επιχειρήσεις «σκούπα» αποπροσανατολίζουν επικίνδυνα από τα πραγματικά ζητήματα αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει η χώρα», ολοκλήρωσε ο Ward. Κριτική στην Ελλάδα για τις μαζικές προσαγωγές άσκησε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία μέσω παρόμοιας ανακοίνωσης κάλεσε την χώρα να σταματήσει τους ελέγχους στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». «Η Ελλάδα μπορεί να έχει οικονομικές δυσκολίες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά ρεύματα των κρατών της Ε.Ε., αλλά αυτές οι αστυνομικές επιχειρήσεις παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως.

Με αυτές τις συλλήψεις ίσως δημιουργηθεί κίνδυνος για άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου», δήλωσε η Jezerca Tigani εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Σχόλια