Ναι της ΑΠΠΔ στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων επιβατών

0

Υπέρ της διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών με προορισμό τις ΗΠΑ τάσσεται με οριστική απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έκανε δεκτή την αίτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία ζητούσε σχετική έγκριση μετά την απαίτηση των αμερικανικών αρχών για την πρόληψη της τρομοκρατίας.

Για την ίδια υπόθεση προ μηνών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκδώσει επίσης προσωρινή απόφαση διάρκειας τριών μηνών με ανάλογο περιεχόμενο. Τότε, είχε αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης καθώς βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ, που κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Μάιο. Έτσι η Αρχή Προστασίας με την πρόσφατη απόφασή της ουσιαστικά εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, όπως έχει υποχρέωση κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η προηγούμενη ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τη διαβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων, με την επεξεργασία που πρόκειται να υποστούν, καθώς και με τα δικαιώματά τους, όπως αυτά απορρέουν από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υποχρέωση ενημέρωσης ανατίθεται στην Ολυμπιακή Αεροπορία ή στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την κράτηση θέσης σε πτήση με προορισμό ή ενδιάμεσο σταθμό τις ΗΠΑ. Ακολούθως οι επιβάτες – αν συμφωνούν – πρέπει να παρέχουν εγγράφως τη ρητή συγκατάθεσή τους για τη διαβίβαση των στοιχείων που τηρεί η αεροπορική εταιρεία, πριν από την άφιξη κάθε πτήσης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Η απόφαση κοινοποιείται σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας μας που εκτελούν πτήσεις επιβατών προς ή με ενδιάμεσο σταθμό τους τις ΗΠΑ.

Σχόλια