spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΝ.Βαλεργάκης: προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στους δημοσιονομικούς στόχους

Ν.Βαλεργάκης: προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στους δημοσιονομικούς στόχους

Ιδιαίτερα επικριτικός για το μέτρο του ειδικού τέλους ακινήτων  ήταν κατά τη χθεσινή, ενημερωτική συνάντηση,   με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης την οποία διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρός του κ. Ν. Βαλεργάκης. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Δημάρχων για την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης επιβολής του εν λόγω ειδικού τέλους, την οποία κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νομικές διαστάσεις του θέματος, καθώς και οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των Δήμων της πόλης.Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή επιβεβλημένη λόγω της σοβαρότατης επίπτωσης που προκύπτει για τους πολίτες στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Είναι τόσο βαρύ αυτό που παθαίνει ο πολίτης που κανένας δημοσιονομικός λόγος δεν μπορεί να το επιβάλλει. Αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον άνθρωπο τον οποίο υπηρετούμε. Σύμφωνα με το άρθρο 199 του Κώδικα Δικηγόρων, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε για θέματα που αφορούν την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.

Το ίδιο κάναμε και με το τέλος επιτηδεύματος, κατά του οποίου καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης που συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 4/11/2011. Έτσι και τώρα, καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης σε συνεννόηση και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η οποία μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται, κατατίθεται απευθείας στο ΣτΕ».Ο κ. Βαλεργάκης συμπλήρωσε πως η συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή από μεγάλο αριθμό Δήμων θα βοηθήσει στην ανάδειξη της διάστασης του προβλήματος: «Στην αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε, αναπτύσσουμε επτά νομικούς λόγους ακύρωσης, οι οποίοι στηρίζονται στην παράβαση συνταγματικών διατάξεων κάποιες από τις οποίες δεν αναθεωρούνται. Οι λόγοι αυτοί θα πρέπει να απαντηθούν από το ΣτΕ ένας προς έναν».Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της έγκυρης πληροφόρησης προς τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν. «Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στη συνέχεια στο Διοικητικό Εφετείο και, τέλος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς, ως φορείς, μπορούμε να προσφύγουμε απευθείας στο ΣτΕ στο πλαίσιο της προβλεπόμενης πρότυπη δίκης. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πότε θα βγει η απόφαση. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να τελειώσει σε 2-3 μήνες και μέχρι τότε, οι λογαριασμοί θα συνεχίσουν να έρχονται. Γι’ αυτό ο πολίτης, ή μια ομάδα πολιτών, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δικηγόρο τους για να καταθέσουν προσφυγές ατομικά.

Επιπλέον, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει πρόσφατα ότι δεν είναι νόμιμη οποιαδήποτε παρακατάθεση οφειλόμενου ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προτείνουμε να συνοδεύεται η καταβολή του ποσού από τη δήλωση ρητής επιφύλαξης, η οποία αναφέρει συνοπτικά τις διατάξεις του Συντάγματος που θίγονται. Δεν μπορούμε, όμως, σε καμία περίπτωση να πούμε σε κανέναν να μην πληρώσει. Θεσμικά είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να συγκροτηθεί μια επιτροπή δικηγόρων, η οποία να παρέχει δωρεάν πληροφορίες, όπως προτάθηκε από μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. Η δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Δικηγόρων. Οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία θα έχει ατομική ευθύνη».
 

Lawjobs