Νέα ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών υπέρ του Σωτήρη Μπάγια

Υπέρ του «αναφαίρετου δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών να ασκούν και δυσμενή κριτική και να αρθρώνουν προς κάθε κατεύθυνση καταγγελτικό λόγο» τάχθηκε εκ νέου με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Σωτήρη Μπάγια.
Η Ένωση σημειώνει ότι ο καταγγελτικός λόγος για να είναι αξιόπιστος αλλά και χρήσιμος πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα τα οποία θεωρεί ότι θα εκτεθούν από τον κ. Μπάγια ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου στο οποίο έχει παραπεμφθεί.

Η μειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής όταν γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα για τους δικαστικούς λειτουργούς».
Καταδικάζει την ασκηθείσα πειθαρχική δίωξη κατά του κ. Μπάγια, η οποία όπως αναφέρει παραβιάζει ευθέως συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενώ θεωρεί ότι αποσκοπεί στον εκφοβισμό και στη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών.
Επίσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ότι θα ορίσει τοποτηρητές στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα παρεμβαίνουν σε φαινόμενα αντιδικηγορικής συμπεριφοράς εκ μέρους περιορισμένου αριθμού δικαστών.
Η Ένωση Δικαστών χαρακτήρισε την τοποθέτηση του ΔΣΑ «συντεχνιακά πυροτεχνήματα» που στοχεύουν στην «καλλιέργεια χάσματος στις σχέσεις των παραγόντων της δίκης» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν «ψυχραιμότερες σκέψεις και θα ατονήσει η συγκεκριμένη εξαγγελία όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν».