spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΝέα διεθνής διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών

Νέα διεθνής διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών

 

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για τα γραπτά της υπομνήματα, λαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων (Award for Best Written Submissions Overall) στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης  ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2) ο οποίος διοργανώθηκε στις 7-12 Ιουνίου 2016 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη.

Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώθηκε για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του ΠΟΕ, και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Η φετινή υπόθεση του διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη ρυθμιστική αυτονομία Κρατών-μελών του ΠΟΕ αναφορικά με επιδοτήσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έρευνα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και συστήµατα τιµολογίων τροφοδότησης (feed-in tariff schemes). Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με υπομνήματα) όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για τέταρτη φορά στο διαγωνισμό EMC2, και η Ομάδα της αποτελείτo από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ευαγγελία Ανευλαβή, Αντιγόνη Ματθαίου, Στυλιανή Περαντάκου και Μάριο Τόκα. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα κ. Αναστάσιου Γουργουρίνη.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προκριθεί στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 μετά την εξαιρετική απόδοσή της στον Ευρωπαϊκό Γύρο του Passau (Γερμανία) στις 21-25 Φεβρουαρίου 2016, όπου έλαβε την πρώτη θέση και κέρδισε έξι (από τα επτά) θεσμοθετημένα βραβεία (http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/prwtia-ths-nomikis-sxolis-toy-panepisthmioy-a8hnon-ston-eyrwpaiko-gyro-toy-die8noys-diagwnismoy-eikonikis-dikhs.html).

Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2, που διεξήχθη στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη μεταξύ 7-12 Ιουνίου 2016, συμμετείχαν οι 20 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Οι ομάδες αυτές εκπροσώπησαν πανεπιστήμια όπως το Georgetown University (Η.Π.Α.), το Graduate Institute of International and Development Studies (Ελβετία), το University of Zurich (Ελβετία), το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), το Maastricht University (Ολλανδία), το Gujarat National Law University (Ινδία), το University of Ottawa (Καναδάς), το Münster University (Γερμανία), το University of New South Wales (Αυστραλία) κ.λ.π. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διαγωνισμού EMC2συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΟΕ και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Ως περαιτέρω επιβράβευση της προσπάθειάς τους στον φετινό διαγωνισμό EMC2, όλοι οι φοιτητές της Ομάδας έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στα εγνωσμένης φήμης προγράμματα του World Trade Institute στη Βέρνη και του International Economic Law and Policy (IELPO) LLM του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη στήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Γρανιτών ΑΒΕΕ, της δικηγορικής εταιρίας Ποταμίτης & Βεκρής και της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής, οι οποίες κάλυψαν το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στη Γενεύη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στο Passau (Γερμανία) για τον Ευρωπαϊκό Γύρο του εν λόγω διαγωνισμού είχε προηγουμένως καλυφθεί χάρη στην, εξίσου γενναιόδωρη, στήριξη των δικηγορικών εταιριών Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και Κυριακίδης Γεωργόπουλος. Αρωγός, δε, σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν και η ELSA Athens, την οποία επίσης ευχαριστούμε

Lawjobs