Νέα εισήγηση για τα διατηρητέα κτίρια κοντά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

0

Η εισηγήτρια σύμβουλος επικρατείας Α. Σακελλαροπούλου πρότεινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την μη κήρυξη διατηρητέων και την κατεδάφιση κτιρίων κοντά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προσφυγών κατοίκων και της εταιρείας Monoumenta κατά αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού.
Τα κτίρια βρίσκονται στη συμβολή των οδών Χατζηχρήστου 1 και Μητσέων 10 και στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21. Το μικτό όργανο ΚΑΣ – ΚΣΝΜ είχε κρίνει κατά πλειοψηφία, ότι τα εν λόγω κτίρια δεν εμφανίζουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία ούτε ιδιαίτερο πολεοδομικό ενδιαφέρον, πλην ενός για το οποίο υποστήριζε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας. 


Ωστόσο, κατά τη συζήτηση των προσφυγών στο ΣτΕ, η εισηγήτρια Α. Σακελλαροπούλου, πρότεινε να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις, διότι η διοίκηση δεν αιτιολογεί επαρκώς για ποιο λόγο δεν πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέα το κτίριο της οδού Μητσέων και το κτίριο Ε της οδού Μακρυγιάννη. 


Ακόμη, η εισηγήτρια χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμες τις επισημάνσεις της σχολής Αρχιτεκτόνων και άλλων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα επίμαχα κτίρια λειτουργούν ως στοιχεία οριοθέτησης των γωνιών του οικοδομικού τετραγώνου του νέου μουσείου Ακρόπολης, συμπληρωτικά του κτιρίου Βάιλερ, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ένταξη και του σύγχρονου κτιρίου του μουσείου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. 

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ «πάγωσε» την άδεια για κατεδάφιση κτιρίου στη συμβολή των οδών Μητσαίων 10 και Χατζηχρήστου 1.

Σχόλια