Νέες δηλώσεις Μπάγια για τους νομοθέτες και τη Δικαιοσύνη

0

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων προέβη σε δηλώσεις, με αφορμή την τροπολογία για τον ορισμό προϊσταμένων εισαγγελιών και δικαστηρίων από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σωτ. Μπάγιας, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τον ορισμό προϊσταμένων εισαγγελιών και δικαστηρίων από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έκανε σήμερα το απόγευμα την ακόλουθη δήλωση: “Λέμε στους πολίτες ότι πρέπει να εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη. Πώς όμως θα πεισθούν οι πολίτες, όταν ο νομοθέτης δε θα εμπιστεύεται τους δικαστικούς λειτουργούς; Όταν ο νομοθέτης δε θα τους θεωρεί ικανούς και ώριμους να αυτοδιοικηθούν. Να εκλέγουν, δηλαδή, οι ίδιοι τους διοικητικούς προϊσταμένους των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών.

”Πέραν όμως από την διαπίστωση αυτή, ανακύπτουν και ορισμένα κεφαλαιώδη ερωτήματα:
Γιατί αναλαμβάνεται η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις; Και γιατί τώρα; Γιατί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα μεγάλα δικαστήρια και εισαγγελίες. Δεν δημιουργούνται έτσι εντυπώσεις παρεμβατικών διαθέσεων στην εσωτερική λειτουργία της δικαιοσύνης;”

Σχόλια