Νέες κινητοποιήσεις δικαστικών λειτουργών

0

Με νέες διακοπές των δικαστηρίων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Μαΐου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει απόπειρα κατάργησης του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, ενώ διαμαρτύρεται για τις μαζικές μεταθέσεις.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ωριαίες διακοπές (12.00 – 13.00) σε όλα τα δικαστήρια της χώρας για τις 18, 19, και 23 Μαΐου, καθώς και δίωρη διακοπή, από τις 12.00 έως τις 14.00 για τις 24 Μαΐου. Την ίδια ημέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ., στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του δικαστικού σώματος, διότι από πλευράς υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα, δεν υπάρχει ανταπόκριση να προωθηθούν λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και κυρίως για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή της, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, καθώς και για την ποιοτική της αναβάθμιση. Τονίζει ότι μελετάται η κατάργηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και προωθούνται προς ψήφιση διατάξεις (άρθρα 1 και 2) στο νομοσχέδιο Επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, που προβλέπουν τον προσδιορισμό των δικασίμων των αγωγών, αιτήσεων και εφέσεων, εντός 6 και 12 μηνών για τις ειδικές διαδικασίες και την τακτική διαδικασία, αντίστοιχα, και ορισμό των προεδρευόντων στα Ποινικά Δικαστήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά από την Ολομέλεια κάθε δικαστηρίου κατά παράκαμψη της αρχαιότητας.
Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να μην πραγματοποιήσουν άλλες μαζικές μεταθέσεις.

Σχόλια