Νέες προσφυγές για το ΧΥΤΑ

0

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν εκ νέου ένας δήμος και εκπρόσωποι φορέων της επαρχίας Λαγκαδά σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυρορράχης.
Εν τω μεταξύ από την περασμένη Παρασκευή, οι πολίτες τριών άλλων δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς τη μοναδική χωματερή του νομού, εκείνη των Ταγαράδων, ζητώντας να σταματήσει η απόθεση των σκουπιδιών και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, επειδή το έργο του ΧΥΤΑ είναι ημιτελές και για το λόγο αυτό – όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι – κινδυνεύει η υγεία τους από την εναπόθεση των απορριμμάτων στη Μαυρορράχη. Από την άλλη πλευρά, δημότες από τους Ταγαράδες, τα Βασιλικά και τη Θέρμη, έχουν αποκλείσει τη χωματερή.
Σήμερα εκδικάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δύο αιτήσεις για έκδοση προσωρινής διαταγής, τις οποίες κατέθεσαν ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης ο δήμος Ασσήρου, καθώς και φορείς της περιοχής. Επιπλέον, στις 18 Ιουνίου θα εκδικαστούν άλλες δύο προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι φορείς είχαν προσφύγει και στο παρελθόν κατά της διακήρυξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, όμως, είχε απορρίψει τότε την προσφυγή τους.

Σχόλια