Νέες προτάσεις για αλλαγές στον Κ.Πολ.Δ σχετικά με τις υποχρεώσεις των ενοικιαστών

0

Νέες προτάσεις της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενοικιαστών ακινήτων.

Οι αλλαγές που έχουν κατατεθεί αναιρούν προηγούμενες διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν την άμεση έξωση των οφειλετών ενοικιαστών από το ακίνητο αλλά και δικαστικές διαδικασίες- εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων στην Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Αρεοπαγίτης, κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης.  Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα και κοινόχρηστα.

Το 2012 είχαν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για τον περιορισμό του φαινομένου αλλά και της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο, αφού είχε επιδώσει εξώδικο στον κακοπληρωτή, ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα, δίνονταν προθεσμία 15 ημερών για την καταβολή των οφειλομένων, ενώ μειωνόταν και ο χρόνος που χρειάζονταν τα δικαστήρια για την έκδοση αποφάσεως.

Οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, είναι περιληπτικά οι εξής:
Παρέχεται δίμηνη προθεσμία «πληρωμής» των οφειλών από την κοινοποίηση εξωδίκου, αντί της 15μερης που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το εξώδικο πρέπει να κοινοποιείται και σε κάθε επόμενη δυστροπία και δύο φορές όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι.  
Καταργείται η άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης με την προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της, «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.
Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες.
Μεταφορά της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ, στα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από τέτοιους «ενοικιαστές» από 2,5 σε τουλάχιστον 5 μήνες και διπλασιασμό των εξόδων των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με μεγαλύτερο κόστος δίκης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής επανεξετάζονται έπειτα από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό σχέδιο.

Σχόλια