Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπ. Ανάπτυξης

0

Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι εντός του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων, με το οποίο θα τροποποιείται το νομοθετικό καθεστώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία της Κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικα προκειμένου να περιληφθούν στο νομοσχέδιο ορισμένες ευνοϊκές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να υπαχθούν στο εφαρμοστικό πεδίο του νόμου.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται ότι συμφωνήθηκε η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Προϋπόθεση θα είναι το εισόδημα να έχει υποστεί μείωση λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών σε ποσοστό τουλάχιστον 35% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Να σημειωθεί δε, ότι ως εισόδημα λογίζεται το φορολογητέο εισόδημα.

Επίσης, οι άνεργοι θα απαλλάσσονται από την καταβολή δόσεων για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εργασία και συνεπώς, χωρίς εισόδημα.

Τέλος, ορίζεται μια τετραετής περίοδος χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μηνιαίες δόσεις δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη και θα περιλαμβάνουν κυρίως, τους τόκους και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη θα ελέγχονται για ενδεχόμενη μεταβολή.

Σχόλια