Νέες ρυθμίσεις για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία

0

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο προωθεί ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, για την ταχύτερη συνταξιοδότηση, για την εξαγορά ενσήμων, αλλά και για την «μεταφορά» ασφαλισμένων σε άλλο ταμείο.

Ειδικότερα, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, διατάξεις για κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του, ενώ παρέχεται η δυνατότητα καταβολής τους είτε εφάπαξ με ειδική έκπτωση είτε τμηματικά μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων.

Ειδικές ρυθμίσεις γίνονται για οφειλέτες άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ στα Tαμεία των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών η προκαταβολή διαμορφώνεται στο 5%, με δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 80 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς ημερών, προκειμένου να συμπληρωθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ αυξάνεται η μειωμένη σύνταξη που χορηγείται στους αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα προβλέπεται αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ασφάλισης στον ΟΓΑ και των ευκαιριακά απασχολουμένων με κριτήριο την απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία.

Ταυτόχρονα προωθούνται ρυθμίσεις για αύξηση του χορηγούμενου επιδόματος απολύτου αναπηρίας στους δικαιούχους – συνταξιούχους του IKA – ETAM και παρέχεται η δυνατότητα στις μητέρες ανάπηρων παιδιών -με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%- να συνταξιοδοτηθούν στην 20ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Έντονες ωστόσο ήταν οι αντιδράσεις τω συνδικαλιστών, οι οποίοι επισήμαναν ότι οι νέες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων αλλά ουσιαστικά επιβραβεύουν τους κακοπληρωτές.

Σχόλια