Νέο νομοσχέδιο για τα αγροτικά

0

Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση σε πολλά, διαφορετικά θέματα που απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ιδρύσουν φορείς πιστοποίησης προϊόντων επιτρέποντας στον ελεγχόμενο να γίνει και ελεγκτής, ενώ όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ΠΑΣΕΓΕΣ «παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας ώστε να μπορεί να δημιουργήσει φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία μιας ακόμα θέσης αντιπροέδρου -δύο συνολικά- στον ΕΛΟΓ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος) και εκχωρείται μέρος των αρμοδιοτήτων του προέδρου στους αντιπροέδρους, ενώ η αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛΟΓ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο , επιτρέπεται η αύξηση του αριθμού των ετήσιων συνεδριάσεων των επιτροπών ελέγχου των επενδύσεων των μέτρων ενίσχυσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα υλοτόμησης των ιδιωτικών δασωμένων αγρών με άδεια των κατά τόπους δασαρχείων εν όψει Χριστουγέννων και προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των κατοίκων των ορεινών περιοχών, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα οι υλοτομίες εφαρμόζονται μόνο σε τεχνητές φυτείες που είχαν δημιουργηθεί επί αγροκτημάτων γι’ αυτό τον σκοπό.

Σχόλια