Νέο Πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

0

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο Πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ.Γ.Ραγκούση. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η πάταξη της ατιμωρησίας των επίορκων υπαλλήλων.

Βασικά σημεία του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελούν η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, καθώς και η δραστική συντόμευση του έργου των ΕΔΕ.

Επίσης, στα  νέα πειθαρχικά συμβούλια θα συμμετέχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις.

Όπως έχει τονίσει ο κ.Ραγκούσης, πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «Διαύγεια» για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτησή τους και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής.

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και την απόλυση μαζί με την επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων, για όσους καταδικάζονται, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και ο χρόνος παραγραφής από τα 5 στα 7 έτη και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 10 έτη.

 

Σχόλια