Νέος ΚΟΚ με αλλαγές στα πρόστιμα και στα ταξί

0

Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στη λειτουργία των ταξί.

Στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα αλλά και τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης καταργείται η έκπτωση ύψους 50%, για την εξόφληση του προστίμου εντός 10 ημερών.

Ειδικότερα, θεσπίζονται τρεις (3) κατηγορίες παραβάσεων του Κώδικα Οδικής
Κυκλοφορίας, οι οποίες θα διακρίνονται σε υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας.

Παραβάσεις που αφορούν σε χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης, τη χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη ζώνη ασφαλείας, τη χρήση κράνους και τη ρίψη τσιγάρου, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο, ήτοι αφαίρεση πινακίδων και άδειας για 60 ημέρες.

Όσον αφορά τα ταξί, το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες εταιρειών δικτυακής μεσολάβησης, όπως η Uber και η Beat, παρέχουν υπηρεσίες μεταφορικού έργου. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η συνολική ρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα, ενώ οι εταιρείες καλούνται να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.

Για να διαβάσετε τις αναλυτικές προβλέψεις του νομοσχεδίου πατήστε εδώ

Σχόλια