Νέος χώρος εκπαίδευσης στη φυλακή Ιωαννίνων

0

Ένα νέος χώρος εκπαίδευσης κρατουμένων άρχισε να λειτουργεί στη Φυλακή Ιωαννίνων. Ο χώρος αυτός μετατράπηκε από θάλαμο κράτησης, εξοπλίστηκε με δωρεές της τοπικής κοινότητας και διατίθεται για εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρής ή και πιο μεγάλης διάρκειας. Σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα (5.9.2016) στη φυλακή  εγκαινιάστηκε και τυπικά η λειτουργία του από το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη με την παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών. Παράλληλα, δόθηκαν βεβαιώσεις εκπαίδευσης και βραβεία στους κρατουμένους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ήδη, καθώς και δύο βραβεία «Τιμής Ένεκεν» στους εκπαιδευτές που εκπόνησαν αφιλοκερδώς προγράμματα κατάρτισης κρατουμένων στους Ηλ. Υπολογιστές.

Στη συνέχεια, στο προαύλιο της φυλακής, δόθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων η θεατρική παράσταση οι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου.

Η φυλακή Ιωαννίνων αποτέλεσε για χρόνια το «μαύρο πρόβατο» του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, έχοντας πολλάκις επικριθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφορούσαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη συγκεκριμένη φυλακή. Με την αποσυμφόρηση όμως του συνόλου των φυλακών και τις προσπάθειες εργαζομένων και κρατουμένων σήμερα η εικόνα της φυλακής είναι ολωσδιόλου διαφορετική. Χωρίς υπερβολικό αριθμό κρατουμένων, με συντηρημένο κτίριο, με δύο γιατρούς σταθερά, με ψυχολόγους και κοινωνικό λειτουργό αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις, η φρίκη «του διαδρόμου» της φυλακής Ιωαννίνων ανήκει στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ευχαριστεί θερμά του εργαζόμενους και τους κρατούμενους για τη συμβολή τους αλλά και τους πολίτες και τους φορείς των Ιωαννίνων που αγκαλιάζουν δράσεις εξανθρωπισμού και εξωστρέφειας της φυλακής.