Νόμιμη η κατάργηση δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους ?

0

Ως συνταγματική και νόμιμη χαρακτήρισε ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντώνιος Νικητάκης, ενώπιον της μείζονος, 35μελούς, Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής άδειας, στους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα.

Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, όπου και ετέθη το ενδεχόμενο της αναγνώρισης ή μη της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% για την αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, από 1.1.2013 έως 31.12.2018, εξαιτίας της κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Νικητάκης τόνισε ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον μνημονιακό Ν. 4093/2012, καθώς οι περικοπές αφορούν λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων, στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Αντίθετα, η πλευρά του δικηγόρου των παρεμβαινόντων τοποθετήθηκε υπέρ της επαναφοράς των δώρων, επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σημειώνεται, ότι μετά το Πάσχα αναμένεται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δημοσιεύσει την απόφασή της για το ζήτημα της αποζημίωσης που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα, σχετικά με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2018.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κατάργηση των   επιδομάτων-δώρων η υπόθεση θα αναπεμφθεί και πάλι στο Γ’ Τμήμα, προκειμένου να εξεταστεί σειρά τεθέντων νομικών ζητημάτων.

Σχόλια