Νομοθετική παρέμβαση για την ποινικοποίηση της έκνομης δράσης της Χ.Α.

0

Νομοθετική πρωτοβουλία πρόκειται ν’ αναλάβει άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία και στη νομοθεσία περί εγκληματικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων (αρ.187, 187Α, 195 ΠΚ).

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι αλλαγές θα κινούνται στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των προϋποθέσεων δίωξης μιας οργάνωσης, ως εγκληματικής, με στόχο να δημιουργηθεί «ποινικό ανάχωμα» στα φαινόμενα πολιτικής βίας, ιδίως δε σε αυτά που προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο και διαπνέονται από έντονο ρατσιστικό χαρακτήρα. Επίσης, θα προωθηθούν τροποποιήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, προκειμένου να υπάγονται και οι οργανωμένες πολιτικές ομάδες βίας, σε αυτές που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Τις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας, δηλώνοντας, ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση θα τεθεί άμεσα σε δημόσιο διάλογο. Επίσης, ο υπουργός πραγματοποίησε έκκληση για μια ευρεία πολιτική συμφωνία σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτής πολιτικής και δημόσιας συμπεριφοράς, στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος, η κατανόηση και η άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και πράξεων αντιδημοκρατικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ποινικοποίηση της «έκνομης δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής» και σε καμία περίπτωση ο περιορισμός «της νόμιμης και κοινοβουλευτικής δράσης της».
 

Σχόλια