Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία δανειοληπτών του ΟΕΚ

0

Νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την προστασία 100.000 δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), πρόκειται ν’ αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα επιχειρηθεί επαναφορά των καταργημένων διατάξεων του Ν.4019/2011, βάσει των οποίων προβλέπονταν σημαντικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις, για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών άνεργων ή χαμηλού εισοδήματος δανειοληπτών, που είχαν λάβει δάνεια από τον ΟΕΚ. Επίσης, το υπουργείο προτίθεται να λάβει μέτρα για τους πολίτες που έλαβαν δάνεια από τον Οργανισμό, όμως υπό τη διαχείριση τράπεζας. Πρόκειται για δάνεια 15ετους διάρκειας αποπληρωμής, που δόθηκαν από τις τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο για εννέα έτη, σε ποσοστό από 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου. Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, οι τράπεζες, επικαλούμενες νομικό κενό, αρνούνται να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά, εκτός αν ο δικαιούχος παραιτηθεί από την επιδότηση του επιτοκίου.

Tο σχετικό νομοθέτημα αναμέντεαι να έχει προωθηθεί προς ψήφιση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
 

Σχόλια