Νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων

0

Οι οργανώσεις και οι πολίτες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα, αποφάσισαν να προβούν σε συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως υποστηρίζουν οι αυστηροί περιορισμοί του ήδη υπάρχοντος νόμου τον καθιστούν μη εφαρμόσιμο.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι και όπου υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται μετά από παρέμβαση των τοπικών ιεραρχών», δήλωσε στην Καθημερινή ο Αντώνης Αλακιώτης , Πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθετική πρωτοβουλία που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων και εκτός κοιμητηρίου, σε ζώνες υψηλής και μεσαίας όχλησης δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Η Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει νέα τροπολογία, η οποία αποτελεί προσπάθεια βελτίωσης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Για την πρόταση της τροπολογίας εργάστηκε αφιλοκερδώς το Δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αλεβιζάτου.

Συντάκτρια της τροπολογίας είναι η κα Λ. Κιουσοπούλου η οποία δήλωσε σχετικά στο Lawnet.gr : “H τροπολογία αυτή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν μείνει ανοικτά από τον προηγούμενο νόμο και το προεδρικό διάταγμα, και τα οποία δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων αποτέφρωσης. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να την υιοθετήσει και να την ενσωματώσει σ’ ένα σχέδιο νόμου, εφόσον θέλει να λειτουργήσουν οι μονάδες αποτέφρωσης”. Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες να γίνουν αποτεφρωτήρια εντός των ορίων κοιμητηρίου (Μαρκόπουλο, Ζωγράφου , Σχιστό, Βόλος και Πυλαία Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, έχουν αποβεί άκαρπες.

Σχόλια