Νομοθετική ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αλλαγές στο μέτρο της προσωρινής κράτησης, που ως στόχο θα έχουν την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

«Η Ελλάδα έχει ένα απαράδεκτο ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το 1/3 των κρατουμένων στις φυλακές δεν είναι καταδικασμένοι, αλλά προσωρινά κρατούμενοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να έχουμε τετραπλάσια αναλογία από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στους προσωρινά κρατούμενους. Αυτό θα λυθεί. Θα υπάρξει διάταξη -ελπίζω με ομοφωνία των κομμάτων της Βουλής- με την οποία η προσωρινή κράτηση θα ελαχιστοποιηθεί», τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε, με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι ο λόγος που δεν ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα τη σχετική πρωτοβουλία ήταν επειδή δεν το επέτρεπε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λόγω των γνωστών υποθέσεων -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – της Siemens και του Βατοπαιδίου, που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη.

«Αν κατέβαζα τέτοια διάταξη θα μου έλεγαν ότι το κάνω για τις γνωστές υποθέσεις, που ταλανίζουν τη χώρα», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, που είχε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη στον τομέα της Δικαιοσύνης. Η ανάγκη ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, συμπληρωματικού προς το ήδη υπάρχον, η υπερπληθώρα κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιούν τα αστυνομικά κρατητήρια και η υποδιεύθυνση Μεταγωγών και η ανάγκη για αύξηση των θέσεων δικαστών, ήταν τα κυριότερα θέματα, που του έθεσαν οι τρεις συνομιλητές του.