Νομοθετικό κενό στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

0

Την ύπαρξη νομοθετικού κενού στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας διαπιστώνει το πόρισμα που συνέταξε ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τη ΓΓ Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, η ενδοικογενειακή βία και η βία κατά συνοικούντων προσώπων πρέπει ναντιμετωπίζονται ως εξής:

– Από πλευράς πολιτικής δικονομίας, να ενισχύεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης του δράστη από την κατοικία, με απόφαση δικαστηρίου.

– Από πλευράς ποινικού δικαίου, να αντιμετωπίζονται ως διακεκριμένες μορφές σωματικής βλάβης και παράνομης βίας η σωματική βλάβη και η σωματική βία ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων. Προτείνεται, επίσης, να τιμωρείται εφεξής ως αδίκημα και ο βιασμός στο γάμο.

– Από πλευράς ποινικής δικονομίας, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης προκαταρκτικής εξέτασης για αξιόποινη συμπεριφορά ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων, να παρέχεται η δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης μεταξύ δράστη και θύματος και μόνον όταν αυτή δεν είναι επιθυμητή να κινείται η ποινική διαδικασία. Μέχρι να δημιουργηθεί η Ειδική Υπηρεσία Διαμεσολάβησης, προτείνεται η ποινική διαμεσολάβηση να ανατίθεται σε ειδικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί στο έργο του με κατάλληλες υποδομές.

Σχόλια