Νόμος η συμφωνία ελεύθερης στρατιωτικής δράσης ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

0

Συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση υπερεξουσιών εντός της ελληνικής επικράτειας έχει συνάψει με το ΝΑΤΟ η κυβέρνηση και την προωθεί με τη μορφή νομοσχεδίου προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις της συμφωνίας αυτής θα λάβουν ισχύ διεθνούς σύμβασης, που σημαίνει ότι θα υπερβαίνουν τους ελληνικούς νόμους, και θα παρέχουν στο στρατιωτικό διοικητή της Συμμαχίας υπερεξουσίες, όπως τη χρησιμοποίηση χωρίς ειδική άδεια εδάφους, εγκαταστάσεων, πολεμικών και εμπορικών σκαφών και τη δέσμευση ιδιωτικών περιουσιών.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» (Memorandum Of Understanding) στην ελληνική μετάφραση αναβαθμίζεται σε «Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης». Η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώνεται και από τις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιείται ως «ομπρέλα» για σειρά δράσεων των συμμάχων.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ οποτεδήποτε αυτό κρίνει, διελεύσεις πλοίων σε χωρικά ύδατα και αεροσκαφών χωρίς σχέδια πτήσης, υπερεξουσίες για τον ΝΑΤΟϊκό διοικητή, ο οποίος αποφασίζει, για παράδειγμα, εάν και ποια έξοδα, που θα βαρύνουν την Ελλάδα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, θα χρεωθούν στο κοινό ταμείο της Συμμαχίας ή ακόμη και τη δέσμευση ιδιοκτησίας.

Στη Βουλή, το πρωτόκολλο συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, την παραμονή του ανασχηματισμού, και καταψηφίστηκε απ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αργότερα εισήχθη οχτώ φορές στην Ολομέλεια, αλλά «κρατήθηκε» έπειτα από νέες ενστάσεις, ενώ τώρα το κείμενο επανέρχεται.

Σχόλια