Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δικών

0

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια εν μέσω αντιδράσεων από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την εισαγωγή έντεκα «καινοτομιών» μέσω του νομοσχεδίου:

1) Καθιερώνεται ο θεσμός της λεγόμενης πρότυπης δίκης, που παρέχει στο Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας στα διοικητικά δικαστήρια, τη δυνατότητα να ζητά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων για τις οποίες ανακύπτουν νέα νομικά ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από μείζονα σπουδαιότητα ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.

2) Επέκταση και στις διοικητικές διαφορές ουσίας του θεσμού της απόρριψης των ενδίκων μέσων που είναι προφανώς απαράδεκτα ή αβάσιμα, με απόφαση που λαμβάνεται από Συμβούλιο.

3) Περιορίζεται η δυνατότητα των διαδίκων να ζητούν συνεχείς αναβολές κατά τη συζήτηση μιας υπόθεσης.

4) Καταργούνται όλες οι διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν υπέρ του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, (κατά παραβίαση της αρχής της δικονομικής ισότητας), την αναστολή εκτέλεσης τελεσίδικων κατά αυτών δικαστικών αποφάσεων, μέχρις ότου αυτές καταστούν αμετάκλητες.

5) Παρέχεται το δικαίωμα στο διάδικο να αντιταχθεί στη χρήση και δημοσιοποίηση του ονόματός του, σε σχέση με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να χρησιμοποιούνται, αντί των στοιχείων της ταυτότητάς του, κωδικά ψηφία ή αριθμοί.

6) Τίθενται περιορισμοί στο όριο του εκκλητού των αποφάσεων και αναπροσαρμόζονται σε εύλογα όρια τα παράβολα δίκης.

7) Εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα ο θεσμός της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και διακίνησης δικογράφων και εν γένει δικαστικών εγγράφων.

8) Θεσμοθετείται παράλληλα και η δυνατότητα να εξετάζονται εκτός ακροατηρίου, με την παρουσία βεβαίως πάντοτε δικαστή και με ταυτόχρονη μετάδοση της εικόνας και του ήχου στην αίθουσα συνεδριάσεως του δικαστηρίου, μάρτυρες, πραγματογνώμονες και διάδικοι.

9) Αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 20.000 ευρώ από 2.000.000 δραχμές η καθ ύλην αρμοδιότητα του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου, ενώ η εκδίκαση των σχετικών εφέσεων περιέρχεται στα εφετεία.

10) Αυξάνονται κατά 70, οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών.

11) Μεταφέρονται κατηγορίες υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα διοικητικά εφετεία ως ακυρωτικές, είτε στα διοικητικά πρωτοδικεία ως διαφορές ουσίας.

«Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά, ώστε ο χρόνος για την έκδοση αποφάσεων από τα διοικητικά πρωτοδικεία, να μειωθεί τουλάχιστον κατά ένα έτος, (από τρία χρόνια), ενώ για τα διοικητικά εφετεία να μειωθεί στο ένα έτος – ενώ θα μειωθούν και κατά οκτακόσιες περίπου, οι υποθέσεις που εισάγονται ετησίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας.

Σχόλια