Νομοσχέδιο για τον περιορισμό του καπνίσματος

0

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί ειδικό σχέδιο νόμου ως πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια για την εφαρμογή της εθνικής αντικαπνιστικής πολιτικής. Βασική διάταξη του νέου νόμου είναι η απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού στους νέους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος από το βήμα ειδικής ημερίδας που διοργανώθηκε την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή και ότι το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύονται τα μηχανήματα πώλησης καπνού και γενικότερα η διάθεση προϊόντων καπνού σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, όπως τα Internet Cafe, ενώ θα περιοριστεί η προβολή μηνυμάτων για λιγότερο επιζήμια είδη καπνού.

Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή από κάθε επιχείρηση πώλησης προϊόντων καπνού, ειδικού παραβόλου στον ΕΦΕΚ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας πώλησης, ενώ για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου θα συσταθεί μία ειδική ομάδα κρούσης επιθεωρητών υγείας, η οποία θα βρίσκεται στους δρόμους, στα γραφεία αλλά και στους χώρους διασκέδασης.