Νομοσχέδιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

0

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2005 ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαληγούρα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συστηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το θέμα αυτό, προκειμένου να μελετηθούν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις των χωρών – μελών της ΕΕ, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων που έχει επικυρώσει η Ελλάδα και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος της δαπάνης.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε σχετική πρόταση νόμου των γυναικών βουλευτών της ΝΔ, η οποία προβλέπει την αντιμετώπιση της άσκησης ενδοοικογενειακής βίας ως ιδιώνυμου αδικήματος, με τις εξής ιδιαίτερα αυστηρές ποινές:

– Αφού αποδειχθεί η σωματική ή ψυχολογική βία να διατάσσεται η άμεση απομάκρυνση του υπαίτιου από την οικία, για διάστημα ικανό μέχρι να καθοριστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το θέμα της μετοίκισης ή της επιμέλειας των παιδιών.
– Αμεση καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης από την Πολιτεία στα θύματα. Στη συνέχεια θα αναζητείται ο δράστης βάσει του νόμου περί δημοσίων εσόδων, για την είσπραξη του ποσού.
– Αυτεπάγγελτη (και όχι με πρωτοβουλία του θύματος) ποινική δίωξη του δράστη.
– Εξάμηνη φυλάκιση στο δράστη, χωρίς μετατροπή της ποινής σε χρηματικό πρόστιμο.

Σχόλια