Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα

0

Σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, όσον αφορά τόσο την εισφορά σε γη όσο και την εισφορά σε χρήμα, αναμένεται να εισάγει νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαράς.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν εχθές ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ν.Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης των Πράξεων εφαρμογής Πολεοδομικής μελέτης, μέσω της θέσπιση νέων κριτηρίων για τον υπολογισμό των εισφορών.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε γη καθώς και στην οριζόντια μείωση των εισφορών σε χρήμα, για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, με αύξηση του αριθμού των δόσεων που πληρώνουν οι πολίτες. Οι μηνιαίες δόσεις γίνονται 108, δηλαδή η εξόφληση θα ολοκληρώνεται σε εννέα χρόνια. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες, επειδή δεν ήταν εφικτό οι Δήμοι να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών.  

 

Σχόλια