Ο αντεισαγγελέας Α.Π. Φώτιος Μακρής ορίστηκε εισηγητής για την υπόθεση Ζαγοριανού

0

Τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, Φώτιο Μακρή όρισε ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιος Καλαμίδας ως εισηγητή για το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης σχετικά με το αν θα τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής, που χειρίστηκε την υπόθεση Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός, μετά την άσκηση ποινικής διώξεως σε βάρος του.
Ο κ. Ζαγοριανός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας –καθώς δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I– και της παράβασης καθήκοντος –επειδή δεν χορήγησε αντίγραφα της δικογραφίας της πολύκροτης υπόθεσης στους συνηγόρους των εμπλεκομένων. Της ποινικής διώξεως είχε προηγηθεί η άσκηση πειθαρχικής για τα ίδια αδικήματα, από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου.
Στο έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο κ. Καστανίδης επικαλείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 57 του «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (νόμος 1756/1988), σύμφωνα με το οποίο «ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων».

Σχόλια