Ο Δ.Σ.Α. για το Προεδρικό Διάταγμα για το άσυλο

0

Πρόχειρο και ασαφές χαρακτηρίζεται το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το άσυλο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε υποστηρίζει ότι αν και μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σαν σχέδιο, ωστόσο οι νομοτεχνικές ατέλειες το καθιστούν δυσλειτουργικό.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι το σχέδιο του Π.Δ. «διαπνέεται από την λογική του αποκλεισμού και της εξαίρεσης από την προστασία», ενώ αντιβαίνει τόσο στην Σύμβαση της Γενεύης, όσο και σε θεμελιώδη διεθνή κείμενα των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ, Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, ΔΣΑΠΔ) καθώς και στο Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και συχνά και στις ίδιες τις Οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει.

Το Δελτίο Τύπου καταλήγει στην διαπίστωση της αναγκαιότητας για επαναδιατύπωση, διόρθωση αλλά και κατάργηση διατάξεων, οι οποίες είτε συνιστούν παραβιάσεις του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, είτε θα οδηγήσουν – συνδυαζόμενες και με την διοικητική πρακτική – σε βέβαιη καταστρατήγηση των θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων του ανθρώπου.