Ο Υπ. Δικαιοσύνης στα γραφεία του Δ.Σ.Α.

0

Τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επισκέφθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου βρέθηκαν τα προβλήματα και γενικότερα η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό να “αναζητήσει τρόπο να βάλει τους δικαστές να δουλέψουν και να είναι στα γραφεία τους καθημερινά σε 8ωρη βάση”, ενώ αναφέρθηκαν και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, στο προσδιορισμό υποθέσεων το 2011 και το 2012, την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, τη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός, απάντησε πως, για την επίλυση των προβλημάτων, απαιτείται χρόνος, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 ειρηνοδικών και 146 δικαστικών υπαλλήλων, ενώ δήλωσε πως προχώρησε στην ακύρωση των αποσπάσεων των δικαστικών υπαλλήλων που είχαν γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο κ. Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι, εντός τετραμήνου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων, ανακοίνωσε τη δρομολόγηση εννέα έργων εξοπλισμού δικαστηρίων και φυλακών και επανέλαβε ότι το υπουργείο παραμένει ανοικτό στον διάλογο με τον δικηγορικό κόσμο της χώρας.
Το ζήτημα της συμμετοχής των δικηγόρων στο Κεντρικό Συμβούλιο των φυλακών επανήλθε στο προσκήνιο, με τον ΔΣΑ να ζητεί την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μετέχει στο Συμβούλιο και ένας δικηγόρος, ενώ, από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως εγκαλείται από τον πρόεδρο του Συλλόγου για “θεσμική αταξία”, παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν τη συμμετοχή δικηγόρου στο Συμβούλιο.
Ακόμη ένα θέμα που τέθηκε επί τάπητος, κατά τη συνάντηση, είναι οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις τουαλέτες του Πρωτοδικείου Αθηνών και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές των ΑΜεΑ, ζήτημα που έχει αποτελέσει και το αντικείμενο αλληλογραφίας μεταξύ του κ. Καστανίδη και του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. Ήδη έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδείξεις από τους επόπτες υγείας, ανέφερε ο Υπουργός, ενώ ανακοίνωσε, παράλληλα, πως το ζήτημα έχει ανατεθεί στην εταιρία “Θέμις Κατασκευαστική”.

Σχόλια