spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΟι θέσεις της Ένωσης Δικαστών ενόψει της κατάργησης του Ποινικού Τμήματος στο...

Οι θέσεις της Ένωσης Δικαστών ενόψει της κατάργησης του Ποινικού Τμήματος στο Εφετείο Αθηνών

spot_img
spot_img
spot_img

Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του ΥΔΔΑΔ με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή άλλης διαταραχής και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται και διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται το ποινικό τμήμα του Εφετείου Αθηνών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρουσιάζει τις θέσεις της ακοολούθως:

“Είναι γεγονός ότι στο Εφετείο Αθηνών είναι εκκρεμείς ή πρόκειται να εισαχθούν πλήθος ποινικών υποθέσεων που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την μεγάλη διάρκεια τους. Είναι επίσης γεγονός ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν στο Δικαστήριο αυτό και το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσής του καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία όχι μόνον του ποινικού τμήματος, αλλά και των πολιτικών τμημάτων του. Η κατάργηση του ποινικού τμήματος έχει επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο θα βελτιώσουν συνολικά την απόδοση του Δικαστηρίου ή αντίθετα θα την επιβραδύνουν. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν η μόνη πραγματική λύση είναι η  αύξηση  των οργανικών θέσεων στο συγκεκριμένο Δικαστήριο εντός του τρέχοντος δικαστικού έτους. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του μέτρου από 1-1-2018 ή εντός του τρέχοντος δικαστικού έτους, διότι το μέγεθος των επιπτώσεων στην πορεία των δικαζομένων υποθέσεων είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ενδεδειγμένη ημερομηνία εφαρμογής είναι η έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16η  Σεπτεμβρίου), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες οργανωτικές προσαρμογές. Άλλωστε για το λόγο αυτό εικάζουμε ότι η σχετική διάταξη είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν από αρκετούς μήνες, υπήρξε αρκετός χρόνος για την μελέτη της σκοπιμότητας της και την ψήφιση της (εφόσον προκρινόταν ως η προσφορότερη λύση) πριν την 16η  Σεπτεμβρίου 2017. Η εγκατάλειψη της για τόσο χρόνο και η ετεροχρονισμένη κατάθεσή της θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα τοποθετηθεί λεπτομερώς επί των ανωτέρω θεμάτων και συνολικά του σχεδίου νόμου κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στην διαδικασία της ακρόασης των φορέων”.
 

spot_img

Lawjobs