Οι αλλαγές που φέρνει η εποπτεία της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

0

Την ίδια ημέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) διοργάνωσε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του στο Κολωνάκι, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστο Γκόρτσο, Καθηγητή του Διεθνούς Οικονομικού δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου, ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων τι είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα προς την πλήρη τραπεζική ένωση, ποια είναι η νέα αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος, ποια τα νέα δεδομένα και για τις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία αλλά και πόσο αυτή η μείζονος σημασίας θεσμική τομή θα επηρεάσει τους πολίτες.

Ο κ. Γκόρτσος τόνισε ότι το SSM, είναι μια υπερεθνική αρχή εποπτείας των τραπεζών. Ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές (κεντρικές τράπεζες ή ανεξάρτητες διοικητικές αρχές) και έχει στόχο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας στη ζώνη του ευρώ και στην ευρύτερη ΕΕ είναι ασφαλής και αξιόπιστος. Αυτό ενισχύει το κύρος των τραπεζών, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του κοινού, ενισχύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη, εξασφαλίζει τη προσφορά δανειακών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Επεσήμανε ωστόσο την πολυπλοκότητα του συστήματος που, όπως αναφέρει, αρχίζει να μοιάζει με το ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε και άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του εποπτικού αυτού συστήματος, όπως π.χ. να χορηγεί άδειες, να ανακαλεί άδειες, να αποφασίζει για αγορές ή συγχωνεύσεις.

Μετά την ομιλία του κ. Γκόρτσου ακολούθησε μακρύς διάλογος με το πολυπληθές ακροατήριο (κυρίως τραπεζικοί, νομικοί, και ακαδημαϊκοί) δείγμα του ενδιαφέροντος για την σημαντική αυτή εξέλιξη. Η εκδήλωση του EPLO είχε τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: μια μείζονος σημασίας θεσμική τομή» και συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής.

Σχόλια