Οι αποφάσεις – σταθμός κατά τηλεοπτικών σταθμών για προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων (Πλήρη κείμενα)

0

Με δυο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διετάχθη στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA [PDF Αποφάσεως] και STAR [PDF Αποφάσεως] η απαγόρευση της χρήσης, δημοσίευσης, εμπορίας και εν γένει διαφήμισης αποσπασμάτων τηλεοπτικών εκπομπών χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού τους. Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν σταθμό και να αλλάξουν τα δεδομένα, όσον αφορά το τηλεοπτικό «έθιμο» της αθρόας αναπαραγωγής αποσπασμάτων εκπομπών, χωρίς λήψη άδειας.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος, αρθρογράφος, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός Ν. Μαστοράκης, κινήθηκε δικαστικά εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, για συμπερίληψη αποσπασμάτων από παλαιότερες δικές του εκπομπές («Σήμερα», «Να τα ξαναπούμε») σε προγράμματα του σταθμού (εκπομπές «Ελένη» και «Chart Show»), χωρίς αδειοδότηση και καταβολή της εύλογης αποζημίωσης. Για παρόμοιο λόγο, στράφηκε εναντίον και του καναλιού STAR, κατηγορώντας το για χρήση αποσπάσματος «πιλοτικού» προγράμματος, του οποίου την παραγωγή, την σκηνοθεσία και την επιμέλεια είχε ο ίδιος. Ο αιτών επικαλέστηκε προσβολή των περιουσιακών και ηθικών δικαιωμάτων του που απορρέουν από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και ζήτησε την προσωρινή προστασία του δικαιώματός του, δηλαδή την απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, εκμετάλλευσης, αναπαραγωγής και διαφήμισης των επίδικων εκπομπών, έως ότου εκδικασθούν οι σχετικές κύριες αγωγές.

Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας το Ν.2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, διαπίστωσε προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων, αφού ο νόμος ρητά ορίζει ότι, απαγορεύεται η δημόσια αναπαραγωγή και η εμπορική εκμετάλλευση των πνευματικών έργων, χωρίς την άδεια του δημιουργού και την καταβολή εύλογης αποζημίωσης. Ως εκ τούτου έκανε δεκτά τα αιτήματα του αιτούντα, διατάσσοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά των δύο τηλεοπτικών σταθμών, με την απειλή χρηματικών ποινών 1.000 ευρώ για κάθε διαπιστωθείσα παράβαση, ακόμα και ποινών προσωπικής κράτησης δύο μηνών, για κάποιους από τους καθ’ ων.

Πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, δεδομένου, ότι είναι από τις λίγες φορές που ανατρέπεται μια πάγια τηλεοπτική πρακτική, κατά την οποία γίνεται μαζική χρήση αποσπασμάτων οπτικοακουστικού υλικού, χωρίς – στη συντριπτική πλειοψηφία- να έχει ληφθεί η άδεια από τον πνευματικό δημιουργό.

 

 

Σχόλια