Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης

0

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

– Ορίζεται ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να προσδιορίζονται προς εκδίκαση οι αγωγές, αιτήσεις και εφέσεις στα Πολιτικά Δικαστήρια και συγκεκριμένα έξι μήνες για τις ειδικές διαδικασίες και 12 μήνες για την τακτική διαδικασία.

– Περιορίζονται σε δύο κατ’ ανώτατο όριο οι αναβολές των υποθέσεων στα Ποινικά Δικαστήρια. Κάθε άλλη αναβολή απαγορεύεται.

– Παύουν να διώκονται ποινικά εφεξής οι μικροοφειλέτες (έως 2.000 ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

-Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, καθώς η δικάσιμος για την επανάληψη των δηλώσεων των συζύγων περί λύσης του γάμου τους ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες από τη συμπλήρωση του διαστήματος του υποχρεωτικού εξαμήνου.

– Δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως, αλλά πλέον μόνον κατ’ έγκληση, το πλημμέλημα της απλής χρεωκοπίας.

– Θεσπίζονται άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, κατά διαταγή του Εισαγγελέα, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, για την προστασία των ανηλίκων.

– Αυξάνεται από τα πέντε στα δέκα χρόνια η ανώτατη ποινή για τους υπαίτιους πολύνεκρων δυστυχημάτων που οφείλονται σε βαριά αμέλεια του δράστη. Προβλέπεται, ακόμη, για τα ίδια αδικήματα, δυνατότητα προσωρινής κράτησης έως έξι με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραγραφή χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις οποίες έχουν επιβληθεί ποινές ως και πέντε χρόνια και δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Σχόλια