Οι προτάσεις των Ανώτατων Δικαστών για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

0

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων ανέπτυξαν τις θέσεις τους, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδας, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων και εισηγήθηκε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων. Επιπλέον, ο κ. Καλαμίδας πρότεινε την αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας, των περιορισμό των αναβολών, την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και τη διάσπαση του εφετείου Αθηνών.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελεας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες, διαχώρισε τη θέση του από τις απόψεις του πρωθυπουργού περί ατιμωρησίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα σήμερα και οτι οι δικαστικοί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους. «Για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τέντες, «απαιτείται πολυεπίπεδη και σύνθετη προσπάθεια της κυβέρνησης, των δικαστών και των δικηγόρων».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμένος έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγών στη δομή και τη νοοτροπία του Δικαστικού Σώματος, υπογραμμίζοντας, ειδικά για το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ανάγκη αλλαγής της λειτουργίας της διοικησης προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγές. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμένος, εισηγήθηκε την αύξηση του κόστους για ορισμένες περιπτώσεις άσκησης ενδίκων μέσων και την εξάλειψη των υπαρχουσών παρωχημένων διαδικασιών.
Στην ανάγκη εξασφάλισης της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της εντιμότητας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, στάθηκε, κατά την τοπόθετησή του, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ.Κούρτης. Ο επικεφαλής του ΕΣ, τόνισε και την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλέσει εκπτώσεις στο ζήτημα της αμεροληψίας κατά τη λειτουργία της Θέμιδος.

Σχόλια