Οι ρυθμίσεις Παπαληγούρα προκαλούν αντιδράσεις στη Βουλή

0

Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστ. Παπαληγούρας και αποσκοπούν στην αποτροπή και τιμωρία της ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας, καθώς και της άσκησης επιρροής για παράνομους σκοπούς στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγουν νέο μέτωπο αντιπαραθέσεων και αυτή τη φορά εσωτερικό.

Το μήλον της έριδος στο εν λόγω σχέδιο νόμου είναι η αυστηροποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας βουλευτών και μελών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «η πρόταση, παροχή ή υπόσχεση σε βουλευτή οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων για να μη λάβει μέρος σε κάποια εκλογή ή ψηφοφορία, που διενεργείται από τη Βουλή ή κάποια Επιτροπή ή για να ψηφίσει με ορισμένο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος μέχρι 5 έτη και με χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι 2 ετών και χρηματικής ποινής. Αντίστοιχη είναι η τιμωρία και για τον βουλευτή ο οποίος δέχεται την παροχή ή την υπόσχεση παρόμοιων δώρων ή ανταλλαγμάτων».

Η παραπάνω διατύπωση έχει προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις αλλά και δυσαρέσκεια σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι θεωρούν ότι θίγονται από το «αστυνομικού χαρακτήρα» μέτρο, το οποίο καθιστά περίπου απαγορευτική τη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους τους.

Σχόλια